Tomas Diedrichsen är 31 år och har tidigare vunnit Årets Köttkock (2007) och varit finalist i Årets Kock (2009).
Under finalen hade de sex finalisterna fem timmar på sig för att tillaga två tävlingsrätter. Den första rätten skapades utifrån en råvarukorg som finalisterna fick se på plats, där huvudråvaran var lax. Tomas lagade rätten "Inkokt lax med jordärtskockor, shiitakesvamp, dill, citron, ragu på äpple, gulbetor, korngryn samt brynt smör."
Tävlingens andra uppgift var att skapa en modern restaurangrätt med ingredienserna två hela lammstekar med ben och en benfri lammtunnbringa samt minst en ekologisk mejeriprodukt förutom ekologiskt smör. Denna rätt hade finalisterna fått förbereda och öva på innan tävlingen. Tomas lagade då rätten "Helstekt lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits."
Juryns motivering om vinnaren lyder:
Vinnaren har med stilfull känsla visat på innovation inom traditionen och levererat ett väl genomfört mathantverk.
Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning och Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling. Som vinnare får Tomas Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, erövrar titeln Årets Kock och har möjlighet att bli medlem i Föreningen Årets Kock. Silvret i Årets Kock 2011 gick till Jakob Lells, Skanörs Gästgifvaregård, Skanör och bronset till Klas Lindberg, Klas Lindberg Mat & Vin, Hägersten. Övriga finalister - Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, Filip Fastén, Le Rouge, Stockholm och Robert Hedman, Hufvudsta Gård Mat & Möten, Solna, delar på fjärdeplatsen.