Beräkna cirka 400 gram per person.
Det tar cirka 30 minuter per kilo hel kalkon i ugn i 130 grader.
Om kalkonen väger mindre än 4 kilo, 40 minuter per kilo.
Sätt ugnen på 130 grader.
Gnid in den med salt och grov svartpeppar.
Bind gärna ihop benen för att få finare form.
Jag lägger alltid min kalkon på magen den första stektiden och vänder på kalkonen efter halva tiden. Mät temperaturen vid låret och när du vänder den på rygg sätter du termometern i bröstet.
Höj temperaturen i ugnen till 175 grader den sista timmen och pensla med en marinad av soja, honung och lite vatten. Ta ut kalkonen ur ugnen vid 68 grader innetemperatur, och låt vila minst femton minuter. Du kan låta inkråmet dvs. lever, hjärta, mage och hals vara kvar i kalkonen eller ta ut det och koka en fond. Detta blir basen till en god gräddsås.
Koka lätt inkråmet i en halvtimme med vatten så att det täcker, krydda ded 1 lagerblad, en liten bit kanel, timjan och salt. Sila av och koka ner till hälften.
Tillsätt grädde och eventuell redning för tjockare sås. Lägg till 1 msk messmör eller gelé för den lilla extra smaken.
Min egen favoritfyllning
Fyll kalkonen med 1 apelsin med skal och 1 skalad gul lök, en liten bit rotselleri, tärna i stora bitar och 2 stycken kalkonkabanosser.
En dutt dijonsenap, två nypor dragon och lite honung efter smak.
Blanda ihop och fyll kalkonen, gärna under halsskinnet också.
Traditionell fyllning
Fyll kalkonen med hela katrinplommon och klyftade äpplen, gärna fasta och syrliga.
Servera gärna med pressad potatis och rotgrönsaker.