Varmrätt - Hagbykyckling
Hagbykycklingbröst och lever med rostad lökcrème, rågbröd och bräserade rödbetor
Kategori: Varmrätt
Mängd: 10 portioner
En riktigt smarrig rätt med massor av smak. Gillar när man får in olika delar av kycklingen på en och samma tallrik. I det här fallet bröst och en grymt god leverterrin. Terrinen är perfekt att göra i förväg och bara äta den med rostat bröd och lite söt kompott – fantastiskt!
Löken ger lite rostade härliga toner till rätten och vill man så smyger man i lite tryffeljuice i betorna för att ta hem den riktigt stora poängen!!!
Ingredienser
- Kycklingbröst
- 4 st kycklingbröst, från Hagby gård á 300 g, putsade
- 1 st vitlök, hel
- 1 knippe timjan
- 1 msk rapsolja, neutral
- 1 msk smör
- salt
- svartpeppar
Kycklingleverterrin
- 200g kycklinglever
- 175g smör, smält och tempererat till 20 grader
- 30g schalottenlök, fräst i smör och urkokt med 50 g sött vin
- salt
- svartpeppar
- cognac
- vin, sött
Rostad lökcrème
- 400g schalottenlök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 dl olivolja
- salt
- svartpeppar
Rågbröd
- 300g rågbröd, skuret i trekanter, 3 cm
- 1 mskolivolja
- 1 dl grädde
Rödbetor
- 5 strödbetor, skalade och tärnade i 1 cm tärningar
- 1 mskrödvinsvinäger
- 2 dlkycklingbuljong
- (1 dltryffeljuice)
- salt
- svartpeppar
Metod
Kycklingbröst
Krydda brösten med salt och svartpeppar. Stek kycklingen stenhårt i olja på skinnsidan. Avsluta i timjan, vitlök och smör. Ös brösten med det varma smöret. Baka klart i ugnen 90oC till en innertemperatur på 64oC. Låt vila 5 minuter och skär sedan upp kycklingbrösten i mindre bitar.
Leverterrin
Salta och peppra levern och krydda med ca 2 msk sött vin och 1 msk cognac. Låt marinera i 1 timme i rumstemperatur. Mixa lever och marinad med löken helt slätt. Tillsätt smöret långsamt och mixa samma crèmen. Sila genom en fin sil.
Smaka av med mer salt, peppar och alkohol.
Baka i en plastad form under plastfilm på 90oC tills den stelnar. Den skall vara ca 43oC i innertemperatur. Låt kallna helt. Skär upp leverterrinen i små tärningar.
Rostad lökcrème
Rosta löken och vitlöken med olja i ugnen på 180oC tills den är mjuk och karamelliserad. Mixa helt slätt och smaksätt med salt och svartpeppar, sila.
Mjukt rågbröd
Stek rågbrödet i oljan och låt det droppa av på papper. Koka ihop grädden något och lägg i brödet och låt det mjukna.
Bräserad rödbeta
Koka rödbetorna i buljong, vinäger och tryffeljuice tills de är mjuka. Sila av betorna och koka ihop lagen tills 1 dl återstår. Smaksätt med salt och svartpeppar. Blanda lagen och betorna.
Avslutning:
Arrangera maten på varma tallrikar.
Recept av Kocklandslaget, orginalartikeln finns här.