Varmrätt - Hagbykyckling

Hagbykycklingbröst och lever med rostad lökcrème, rågbröd och bräserade rödbetor
Kategori: Varmrätt
Mängd: 10 portioner

 

En riktigt smarrig rätt med massor av smak. Gillar när man får in olika delar av kycklingen på en och samma tallrik. I det här fallet bröst och en grymt god leverterrin. Terrinen är perfekt att göra i förväg och bara äta den med rostat bröd och lite söt kompott – fantastiskt!

Löken ger lite rostade härliga toner till rätten och vill man så smyger man i lite tryffeljuice i betorna för att ta hem den riktigt stora poängen!!!

 

Ingredienser

  • Kycklingbröst
  • 4 st kycklingbröst, från Hagby gård á 300 g, putsade
  • 1 st vitlök, hel
  • 1 knippe timjan
  • 1 msk rapsolja, neutral
  • 1 msk smör
  • salt
  • svartpeppar

 

Kycklingleverterrin

  • 200g kycklinglever
  • 175g smör, smält och tempererat till 20 grader
  • 30g schalottenlök, fräst i smör och urkokt med 50 g sött vin
  • salt
  • svartpeppar
  • cognac
  • vin, sött

 

Rostad lökcrème

  • 400g schalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

 

Rågbröd

  • 300g rågbröd, skuret i trekanter, 3 cm
  • 1 mskolivolja
  • 1 dl grädde

 

Rödbetor

  • 5 strödbetor, skalade och tärnade i 1 cm tärningar
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 2 dlkycklingbuljong
  • (1 dltryffeljuice)
  • salt
  • svartpeppar

 

Metod

 

Kycklingbröst

Krydda brösten med salt och svartpeppar. Stek kycklingen stenhårt i olja på skinnsidan. Avsluta i timjan, vitlök och smör. Ös brösten med det varma smöret. Baka klart i ugnen 90oC till en innertemperatur på 64oC. Låt vila 5 minuter och skär sedan upp kycklingbrösten i mindre bitar.

 

Leverterrin

Salta och peppra levern och krydda med ca 2 msk sött vin och 1 msk cognac. Låt marinera i 1 timme i rumstemperatur. Mixa lever och marinad med löken helt slätt. Tillsätt smöret långsamt och mixa samma crèmen. Sila genom en fin sil.

Smaka av med mer salt, peppar och alkohol.

Baka i en plastad form under plastfilm på 90oC tills den stelnar. Den skall vara ca 43oC i innertemperatur. Låt kallna helt. Skär upp leverterrinen i små tärningar.

Rostad lökcrème

Rosta löken och vitlöken med olja i ugnen på 180oC tills den är mjuk och karamelliserad. Mixa helt slätt och smaksätt med salt och svartpeppar, sila.

 

Mjukt rågbröd

Stek rågbrödet i oljan och låt det droppa av på papper. Koka ihop grädden något och lägg i brödet och låt det mjukna.

 

Bräserad rödbeta

Koka rödbetorna i buljong, vinäger och tryffeljuice tills de är mjuka. Sila av betorna och koka ihop lagen tills 1 dl återstår. Smaksätt med salt och svartpeppar. Blanda lagen och betorna.

 

Avslutning:

Arrangera maten på varma tallrikar.

 

Recept av Kocklandslaget, orginalartikeln finns här.

Våra produkter

Nyheter & Media