Kyckling från Hagby med apelsin och en kräm på citron
INGREDIENSER (4 port)
- 1 Hagbykyckling, eller annan kyckling som finns tillgänglig.
- 1 dl honung
- 3 apelsiner
- 2 citroner
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk färsk riven ingefära
- 1 kruka timjan
- Morötter i olika former och färger
- Jordärtskockor
- 3 dl creme fraiche
- Salt och peppar
- Matolja
GÖR SÅ HÄR:
- Koka ihop honungen med saften från apelsinerna och en av citronerna, timjan, två krossade vitlöksklyftor och ingefäran. Blandningen ska bli trögflytande och koncentrerad.
- Salta och peppra kycklingen och pensla honungsblandningen över kycklingen. Lägg de urpressade apelsinerna och citronen inne i kycklingskrovet. Lägg kycklingen på ett galler.
- Skrubba morötterna och jordärtskockorna och bred ut dem på en ugnsplåt, salta och peppra och blanda med lite matolja. Strö över timjan.
- Sätt in plåten med rotsakerna i nedre delen av ugnen och placera kycklingen på galler över. Baka av i 175 grader cirka 45 minuter.
- Blanda creme fraichen med saft och skal från en citron, smaka av med salt och peppar.
- Servera direkt från plåten.
Receptet kommer ursprungligen från artikeln Laga mat som en vinnare publicerat i UNT 2013-01-05.