Påsken innebär en extra leverans av påsktupp till restaurang. Annars byggs det just nu för fullt på Hagby Gårds Fågel. Slakteriet måste bli större eftersom produktionen ska fördubblas. Jenny Lundgren satsar på ett stort, luftigt eget kontor där hon kan ta emot affärskontakter och diskutera personalärenden.

Michelinguiden

Det har hänt mycket sedan hon för tio år sedan stod på lagårdsbacken och slaktade 100 kalkoner själv i minus 20 grader som en nödåtgärd då köttet skulle levereras men ett planerat slakterisamarbete havererat.

- Då kunde jag aldrig drömma om att det skulle bli såhär stort, säger Jenny Lundgren.

Förutom uppfödningen och slakteriet har hon en butik på en av Västerås trendigaste adresser. Hennes produkter säljs även till grossister, specialbutiker och till restauranger.

Bland annat har en av de finaste krogarna i Stockholm, restaurang Lux, med en stjärna i Michelinguiden, hennes råvaror på menyn.

Anstormning

När författaren Mats-Eric Nilsson, som skrivet de bästsäljande böckerna "Den hemliga kocken" och "Äkta vara", rekommenderade hennes kyckling blev det en kundanstormning.

Jenny Lundgren, som från början inte hade en aning om vad det var för böcker och än mindre att hon själv nämndes där, fick ägna dagarna åt att prata i telefon med ivriga kunder och sedan sköta produktionen på natten.

Konceptet bakom framgången är kycklingar som föds upp utomhus på vegetabiliskt foder, utan antibiotika och som sedan slaktas hantverksmässigt, en fågel i taget, för att minska lidandet och öka kvaliteten på köttet.

Kycklingarna står för 80 procent av bolagets produktion och föds upp på Erik Karlsgården. Jenny Lundgren själv har resterande 20 procent av produktionen på sin gård vilket är uppfödning av gås, anka och kalkon.

Går fritt på en gräsvall

Ute på Eriks Karlsgården visar lantbrukare Tomas Nestor upp kycklingarna som föds upp i mobila hönshus. Från ungefär mars till oktober kan fåglarna fritt gå ute på en gräsvall.

- Ju mer gräs kycklingarna får i sig, desto bättre blir smaken på köttet. Det är klorofyllet som ger en positiv smakupplevelse, säger Jenny Lundgren.

Jenny Lundgren har ingen lantbruksbakgrund utan är uppvuxen på söder i Stockholm. Hon har alltid haft ett stort intresse för både djur och mat och utbildade sig till kock.

På grund av skadorna efter en ridolycka kunde hon inte fortsätta som kock utan började i stället med fågeluppfödning. Kanske är det just hennes stora intresse för matlagning som varit en del av förklaringen till varför hennes produkter är så efterfrågade av allt från kändiskockar till vanliga privatpersoner.

- Jag har väldigt höga krav. Allting måste vara perfekt innan jag släpper det ifrån mig, berättar hon.

Malin Eborn

http://www.atl.nu/lantbruk/fria-faglar-till-lyxrestaurang

Våra produkter

Nyheter & Media