Jenny har kockyrket som bakgrund och det märks verkligen när hon sätter igång att arbeta - med alla fyra maträtter på samma gång! Telefonen ringer konstant under tiden, är det inte någon stjärnrestaurang så är det något annat. Schalottenlök, morot, lökar hackas, marinad sätts, buljong kokas, sidfläsk bryns. Jag försöker hjälpa till. Det går sådär, Jenny är dock snäll och ger mig lite lättare uppdrag - som att hacka lök och fräsa kycklingfiléerna i en nästan obrukbar stekpanna. Obrukbar i mitt tycke i alla fall. Äh, det är bara att skruva fast handtaget med en mejsel, säger Jenny och ser som om hon tänker skicka mig till mitt rum ;)

En av maträtterna som Jenny hade tänkt var Viltsmakande kyckling med en sås smaksatt med messmör. Förresten, har inte messmör blivit ganska poppis som smaksättare?! Jag behöver nog inte säga att jag redan vid det här stadiet var helt såld på Hagby Gårds kyckling. Väldigt skickligt styckat med alla detaljer intakta och utan det där kladdiga vid är vana vid när vi öppnar ett kycklingpaket. Det här är den godaste kyckling jag någonsin smakat. Men så är det ju också Sveriges godaste i testet som Restaurangvärlden genomförde tillsammans med en rad stjärnkockar.

Hagby Gård 's viltsmakande kyckling
(4 pers)

4 st filé av kyckling
200 gr kantareller
2 msk messsmör
3 dl grädde
1 gul lök
något sött typ svartvinbärsgele eller svartvinbärssaft
salt peppar
4 st enbär
en näve färsk timjan
smör att steka i

Gör såhär på ett ungefär: Bryn filéerna med smör i en het panna med skinnet ned. Salta o peppra samt strössla lite timjan. Lägg sedan i en ungsform och skicka in i ugnen på 150 grader i 15- 20 min.

Såsa under tiden: Fräs upp hackad lök och kantareller med de krossade enbären och lite repad färsk timjan. Slå på grädde och låt reducera en stund. Häll sedan i 2 msk svartvinbärsgelé/saft och låt koka ihop. Ställ åt sidan. Klicka sedan i messmöret efter tycke och smak i den varma såsen.

Ta ut filéerna ur ugnen och låt dem vila minst tio minuter. Köttsaften i botten av ugnsformen häller du i såsen. Salta efter smak. Tranchera filéerna. Häll över såsen. Dekorera med hackad paprika, timjan

Servera gärna med pressad potatis eller stomp!

Vintips: Rioja, även för en inbiten italofil.

Våra produkter

Nyheter & Media